Ne deprese, úzkosti, ADHD a závislosti!

Když se chovám jako rodič nebo dítě jsme si probrali. Popsali jsme si co to s námi udělá když se k nám někdo takhle chová a taky obráceně, tedy co to udělá s ostatními, když se takto chováme my. Jak se tedy chovat? Jako dospělý. Pomůže nám to zmírnit naše úzkosti, deprese, příznaky ADHD a závislosti a lépe budeme zvládat boj se závislostí. To znamená jasně říkat, co chci a co nechci. Při vyjadřování toho co nechci mluvit klidně, udržovat oční kontakt. Důležité je mít na paměti, že neodmítám člověka ale jen to co mě nevyhovuje nebo se mi nelíbí. Používat Já jazyk. Nezastírat, nepoužívat slang nebo zdrobněliny. Dospělé chování je způsob jak zvládat úzkosti, deprese, ADHD a závislosti.

Jak na to?

Dívat se při tom druhému do očí, nejlépe ve stejné výšce. Důležité je i to jak daleko od sebe stojíme nebo sedíme. Pokud jsme moc blízko náš partner se nebude cítit dobře. Lezeme mu totiž do intimního prostoru. Partner začne mít nepříjemné pocity a komunikace půjde do háje. Stejně tak nebýt ani moc daleko, partner může začít mít dojem, že se ho bojíme, nebo že nám povídání s ním není příjemné.

Měli bychom mluvit klidným odhodlaným tónem a tvářit se tak jak to odpovídá situaci, tedy když řešíme něco vážného nebo něco chceme není nutné se u toho usmívat, ale ani mračit. Zmiňuji to proto, že někdy máme tendenci se trochu usmívat , když něco chceme, například při reklamaci zboží, které nechceme. Připomínám ještě jednou Já jazyk, to znamená „ já chci, já to vidím takto, já si myslím, že jsi…“. Jde o to že, pokud mluvím za sebe dokáži se nejlépe obhájit a neberu si záštitu u druhých. Úzkost, deprese, projevy ADHD a závislost jsou průvodním znakem slabé autonomie.

Pokud se budeme chovat v dospělém módu máme statisticky největší šanci, že v komunikaci dosáhneme svého, třeba ne napoprvé, ale partner si časem zvykne, že křičením nebo jinou manipulací nic nezmůže. A proč být po takovém chování sám se sebou spokojený? Nemanipulovali jsme, chovali jsme se předvídatelně a dosáhli svého aniž jsme druhého zranili. Navíc tím aktivně snižujeme svou úzkost, depresi, příznaky ADHD a lépe budeme zvládat svou závislost. Prostě si své okolí vytrénujte a zvykněte ho na to, že jste dospělý člověk se vším všudy.

Scroll to Top