ADHD dospělých a komunikace 12 – Naslouchejte.

Aktivně naslouchejte, já vím pro nás s ADHD to není lehké, lidem se kterými mluvíte, kteří Vám sdělují svá přání a požadavky, ti pak s Vámi budou rádi hovořit, sdílet s Vámi důležité informace. Budou s Vámi chtít pracovat, přátelit se a vidět ve Vás dospělého a důvěryhodného člověka. Myslím že toto bychom si přáli všichni. Vybízejte člověka, který s Vámi hovoří, aby Vám o sdělovaném řekl co nejvíce a co do největších podrobností. Věnujte mu svou pozornost, dávejte mu ji najevo „řekni mi o tom víc?“, „jak se to projevuje?“, „jak to vnímáš?“. Povzbuzujte ho a vybízejte k ještě podrobnějším popisům toho co Vám vypráví.

Co ještě?

Do aktivního naslouchání nepatří jen to co říkáme, ale také to jak se u toho chováme. Jak daleko od takového člověka například sedíme, jsme k němu například nakloněni, nebo se od něj spíše odvracíme? Pozornost projevíme například přikývnutím, nakloněním se nebo gesty rukou. Lidé mají rádi, když o ně projevíte zájem a navíc se o tom, o čem Vám dotyčný vypráví, více dozvíte. Budete mít přesnější informace a možná budete překvapeni o kolik víc a co všechno Vám takový člověk řekne a kolik dostanete zajímavých a důležitých informací. Budete tak schopni vice se vcítit do toho co druhý prožívá a co s Vámi chce sdílet. Nenaslouchání, ať když nenasloucháme my, nebo není nasloucháno nám může prohlubovat naši úzkost, deprese, projevy ADHD a závislost.

Že máme rádi když nám někdo naslouchá víte jistě sami. Vzpomeňte si například na nějakého přítele, člena rodiny prostě někoho kdo je Vám sympatický a pokuste si vybavit jak probíhají setkání s takovým člověkem. Jak se k Vám chová? Jak se přitom tváří, co při tom dělá za obličeje a posunky? Jak reaguje na Vaše povídání? Jistě Vám bude věnovat pozornost a Vy budete mít k takovému člověku důvěru a cítit k němu náklonnost. Bude Vám blízký. Poslouchat umí každý zdravý člověk ale naslouchat tak aby se druhý cítil dobře, chtěl Vám sdělovat pro něj důležité informace je první liga.

Scroll to Top