poore

Manipulace chudáčkem. Psychoterapie.

Určitě jsme se s ním všichni potkali. Psychoterapie manipulace je ho plná. Je to člověk, který by pro nás udělal naprosto všechno, i nemožné. Ovšem nemůže, nemá na to sílu. A proč to nám dá okatě najevo. Jistě si ho vybavíme, má oči zraněné laně, tváří se a stojí tak, že by jedno oko nezůstalo suché. Dozvídáme se od něj všechna jeho trápení a důvody proč to či ono nemůže udělat, přesto že by moc chtěl, že by se pro nás rozkrájel. Ale nemůže, je neschopen. Psychoterapie manipulace může pomoci.

Manipulace chudáčkem, co se dozvíme?

Aby se vyhnul úkolu, který mu dáváme, nebo abychom my za něj něco udělali, nasadí všechny své trumfy. Začne nemocí, vymluví se klidně i na zarděnky v dětství. Rýmička…, samozřejmě. Zranění ze sportu i ze zaměstnání. Pokud někdo z Vás sleduje seriál Teorie velkého třesku, pak postava Wolowitze je typická. Po nemocech a zraněních může přijít na řadu i předchozí selhání při plnění nějakého úkolu. Například, „víš, že minule jsem tu žárovku chtěla vyměnit, ale nedosáhla jsem na ní a sám víš, že elektroinstalaci nerozumím a stoličku nemohu vzít, protože mám bolavá záda“. Stejně pak se u chudáčka setkáváme s deklarací jeho akutní mentální nedostatečnosti. Příkladem můžou být výroky „já jsem prostě hloupá ženská“, „no, prostě jsem jenom chlap“. A hned přispěchají svou manipulaci podpořit lichotkou, „ty to máš hned hotové“, ty jsi tak šikovný, poradíš si s tím lépe než já“.

Co s ním? S Chudáčkem.

Jako první bychom si měli uvědomit, že jsme manipulovaní. Za druhé je důležité umravnit naši vlastní ješitnost a v okamžiku, kdy jsme chudáčkem chváleni se neutápět ve vlastním domnělém úspěchu. Pokud pochvalu přijmeme, hrozí, že od teď si už všechno budeme dělat sami. A z chudáčka si tím začneme vychovávat permanentně bezmocného partnera, kolegu v práci nebo kamaráda. Ze vztahu s takovým typem manipulátora brzy padneme na hubu. Co s ním? Nabídnout poprvé, podruhé pomoc. Třeba ukázkou toho jak se žárovka vyměňuje, krok po kroku. Také říci, že se cítíme manipulováni a informovat o tom dotyčného chudáčka. Zároveň mu ve stejnou chvíli po ukázce oznámit co se bude dít, když bude manipulovat i nadále. „teď umíš žárovku vyměnit, napříště když ji nevyměníš, budeš, budeme, potmě“. A ultimátum dodržet!

Scroll to Top