manipulace

Deprese, úzkost, ADHD či závislost.

Deprese, úzkost, ADHD nebo závislost. Máme dost práce sami se sebou a nepotřebujeme se ještě trápit s problémy zvenčí. Jedna z věcí, která nám může pěkně zatopit a znepříjemnit život je manipulace. S manipulací se setkáme každý den v médiích, v práci i doma. I mi sami manipulujeme i  když třeba o tom nevíme. S manipulací v médiích se můžeme vypořádat celkem snadno a to tím, že se například přestaneme dívat na zprávy nebo je sledovat na netu či sítích. Myslím že už tohle může zmírnit projevy jako jsou deprese, úzkost, ADHD a závislost. Já už zprávy nesleduji sedm let a je mi dobře a zjistil jsem, že o nic nepřicházím. Horší je to s manipulací v práci a doma, rodinu a šéfa vypnout nemůžeme.

Možná, že se v některém typu manipulace i najdete. Mě manželka říká, že jsem také manipulátor, jenže jsme spolu třicet let a pozná to, takže mám smůlu. Neděste se, každý jsme nějaký. V následujících článcích se pokusím popsat jednotlivé typy manipulátorů, jak se chovají a jak je poznáme. Navíc, až si popíšeme manipulátory, řekneme si i o možnostech jak se s nimi vypořádat. Pokud se naučíme manipulaci rozpoznat a znát proti ní obranu, může se nám od deprese, úzkosti a závislosti ulevit. Už třeba jen proto, že spoustu věcí, které nám okolí vnucuje v dobrém i ve zlém můžeme z hlavy vypustit a zabývat se jen sebou.

Na co nezapomenout?

Je také dobré  nezapomenout že manipulací není jen to, co se řekne ústy ale i to jak se někdo k nám chová, jaké dělá posunky, jak se při tom tváří i to jak například filtruje informace, které nám dává nebo předává. Lépe řečeno nedává a nepředává, to je také velmi důležité. Manipuluje se i oblečením. Manipulovat se může veškerou komunikací verbální i neverbální. Vzpomeňme si kolikrát jen třeba posunky u nás vyvolali úzkost, deprese, zvýšili projevy ADHD nebo zhoršili závislost.

Jaké typy manipulátorů můžeme definovat? Diktátor, Chudáček, Počtář, Břečťan, Drsňák, Obětavec – nejhodnější a nejlaskavější, Poslední spravedlivý, Táta/máma, Mafián. Není jich málo, ale máme nástroje jak s nimi bojovat a bránit se jim.

Scroll to Top