O naději v psychoterapii.

O naději. Co je to naděje? Jsou to vaše cíle, vaše motivy něco změnit. Naděje jsou vaše touhy a přání. Naděje není přesvědčení, že něco dobře dopadne, ale jistota, že něco má smysl – bez ohledu na to, jak to dopadne. Naděje, je velkým hnacím motorem našeho života a je velkým tématem každé psychoterapie. Mohlo by se zdát, že pokud čtete tento článek, tak těch dobrých nadějí moc nemáte. Je to naopak. Kdybyste naději neměli, vůbec žádnou, tak byste nebyli na mých stránkách a nečetli tento text. A to je dobře. Více či méně naděje si vždy nosí každý sám v duši, v srdci nebo v hlavě. Jak chcete. Kde svou naději nosíte, je vaše věc.

Pracuji s nadějí.

V mé psychoterapii se naději věnuji vlastně nejvíc. Naděje má obrovský vliv na to, zda je terapie úspěšná. V terapii probudíme vše to nadějné, co jste možná díky vašemu těžkému životnímu období zapomněli. Bohužel nás život někdy dostane do situací, kdy žijeme v naději, že i to co je špatné budeme žít dál a nezhorší se to. Vaše naděje společně upravíme, přeformulujeme a dáme jim jméno, obsah a cíl. Zaměříme se na to jak naději najít, kde ji vzít a jak si naději užít a udržet. Vaše naděje vám pomohou překonat soužení ve vztazích, v nemoci a v dosahování vašich životních cílů. Vlastně, to co vám pomáhá v psychoterapii, je právě ta naděje.

Společně dojdeme k tomu, že vaše naděje je něco, co je jen vaše, co si řídíte vy a máte nad tím kontrolu a tak se váš život začne ubírat směrem, kterým chcete vy. Vaše naděje se stanou vaší kotvou na rozbouřeném moři života. S nadějí se stane váš život bezpečným přístavem a můžete do tohoto přístavu pozvat i ty, kteří jsou vám blízcí a které milujete. Přijďte si pro svou naději.

Scroll to Top