Poprvé na psychoterapii? Bez obav.

Své první objednání na psychoterapii máte za sebou, objednali jste se mailem nebo telefonicky. Máte už sjednaný termín, místo, den a hodinu. Pokud jdete na psychoterapii ke mě tak jste pravděpodobně na před domem, nebo vycházíte z metra, nebo už stojíte u dveří. Jdete poprvé na psychoterapii a v hlavě máte stejně mnoho otázek jako když jste se poprvé na psychoterapii objednávali.

Po zazvonění

Přivítám Vás, představím se a pak Vás posadím do křesla. Nabídnu Vám vodu. Nechám Vás vydechnout, trochu se uvolnit a pak se Vás zeptám s čím za mnou přicházíte a vyslechnu si Váš příběh a během Vašeho povídání si budu dělat poznámky, do kterých můžete pokud budete chtít, nahlížet. Do Vašeho vyprávění někdy vstoupím se svým dotazem, abych se ujistil, že Vám rozumím a oba jsme v obraze Vašeho příběhu, problému nebo cíle. Prostě toho co je cílem Vaší návštěvy. Zpravidla je to tak, že na prvním setkání většinou mluvíte jen Vy, je to proto, že mě chcete vzít do svého světa abych Vám mohl co nejvíce pomoci. Mimochodem je to velký krok pro každého člověka pozvat někoho cizího do svého světa.

A co ještě?

Terapie má své zákonitosti a terapeut své povinnosti. Na prvním setkání se Vám musím představit a dohodnout pravidla spolupráce. Mé představení musí obsahovat i to, že Vám musím ukázat diplom o absolvování univerzity a účast na psychoterapeutickém výcviku. A vůbec Vám o sobě něco říci, aby jste věděli s kým tu sedíte a komu budete povídat o svém životě. Je samozřejmostí že pro mě platí pravidlo mlčenlivosti, to znamená, že to co mi řeknete se nikdo nikdy nedozví. Samozřejmě Vám dám podepsat GDPR, tedy dokument o zacházení s osobními údaji. Dále si řekneme co je cílem Vaší terapie a podmínky terapie. To znamená, jak často se budeme setkávat, jak dlouho sezení trvá, kolik stojí a kdy budeme poprvé hodnotit výsledky. Tedy jak jste s terapií spokojeni a jak je Vám užitečná. Nakonec si dohodneme termín druhého setkání.

Scroll to Top