Rehabilitační kurz pro řidiče pomůže snížit trest.

Rehabilitační kurz pro řidiče může pomoci řidičům, kteří spáchali přestupek nebo trestný čin v dopravě snížit trest. Jeho absolvování v případě přestupku může podpořit navrácení řidičského průkazu po polovině trestu. V případě trestného činu v dopravě může rozhodnutí absolvovat rehabilitační kurz pro řidiče snížit trest nebo dosáhnout podmíněného odsouzení. Tento rehabilitační program je zejména vhodný pro řidiče, kteří se opakovaně dopustili přestupků nebo trestných činů v dopravě a chtějí podpořit snahu o podmíněný trest.

Certifikát.

Po úspěšném absolvování rehabilitačního kurzu obdrží účastník Certifikát vydaný Centrem dopravního výzkumu Ministerstva dopravy ČR. Tento certifikát může být předložen soudu nebo pracovníkovi přestupkového oddělení. V certifikátu je zaznamenán počet absolvovaných hodin v kurzu. Certifikát dává soudu jasný signál, že si uvědomujete svou trestnou činnost a aktivně pracujete na strategii vyhnout se do budoucna rizikovému chování. Kurz se věnuje zejména právě vytvořením si strategií vyhnutí se rizikům spojených s řízením motorového vozidla.

Průběh kurzu.

Rehabilitační program pro řidiče můžete absolvovat dvěma způsoby. Prvním způsoben je skupinová varianta, která je složena ze čtyř až dvanácti účastníků. Účastníci se scházejí jednou týdně na čtyři hodiny. Celkový počet setkání je pět. Kurz má terapeutickou a edukační náplň. Podmínky absolvování jsou jasně vymezeny a účastníci jsou s podmínkami absolutoria seznámeni při prvním setkání. Druhým způsobem absolvování rehabilitačního kurzu pro řidiče je účast individuální formou. Kdy se setkání účastní jeden člověk společně s terapeutem. Celkový počet setkání je pět a jednotlivá setkání trvají jednu hodinu. Setkání jsou jednou týdně. I v individuálním programu jsou podmínky jasně vymezeny při prvním setkání.

Je dobré nečekat až vám absolvování rehabilitačního programu nařídí soud, nebo probační a mediační služba. Je lepší pokud tento váš jasný signál, že konstruktivně pracujete se situací, ve které jste se ocitli vyšlete sami a předem. Poraďte se se svým právníkem o absolvování rehabilitačního kurzu pro řidiče a proberte s ním jeho možný přínos.

Scroll to Top