Tinnitus, pomůže vám psychoterapie!

Je asi málo psychoterapeutických praxí, kde by se nesetkaly u svých pacientů s tinnitem. Tinnitus je velmi a stále častěji se objevujícím onemocněním. Léčba vyžaduje samozřejmě multidisciplinární přístup. Jedním a neoddělitelným segmentem léčby tinnitu je psychoterapie. Pokud se tedy máte tinitus, pomůže vám psychoterapie. Konkrétně pak metoda TRT (Tinnitus Retraining Therapy) doplněná o systemickou psychoterapii. Tinnitus… pomůže vám psychoterapie!

Tinnitus

Pod diagnozou tinnitus patří celé množství subjektivních sluchových vjemů, které nemají původ v reálné akustické stimulaci. Člověk s tinnitem slyší v jednom nebo v obou uších nebo uvnitř hlavy pískání, šumění, ťukání nebo hřmot. Tyto příznaky jsou značně obtěžující. Ovlivňuje psychické výkony, vede poruchám spánku a schopnosti relaxovat, je tu podrážděnost. Přidává se i úzkost a deprese. Tinnitus není izolovaným, je spojen s dalšími obtížemi. Přidává se úbytek sluchu, fonofóbie (strach ze zvuků). Vertigo, tedy pocity ztráty rovnováhy, dále pak ztuhlé šíjové svaly a vertebrogenní potíže.

Léčba, psychoterapie

TRT (Tinnitus Retraining Therapy) byla vyvinta P.J. Jastreboffem v roce 1990. Výchozí myšlenkou je, že když nejde odstranit zdroj, měli bychom pozornost zaměřit na to, co se děje mezi tímto zdrojem a neuropsychickou úrovní jeho uvědomování.

Rehabilitační program pro tinnitus

Účelem rehabilitace tinnitu není jeho úplné odstranění, ale nastolení životní pohody pacienta. Tento je postaven na třech pilířích: Aktivní reprogramování – Na této úrovni je využito kognitivních technik, to znamená co nejhlubší poznání a pochopení tinnitu, toto pak snižuje strach. Je třeba se naučit vnímat tinnitus neutrálně, nikoli jako nepřítele. Pasivní reprogramování – vyhýbáme se tichu a používáme zvukové pozadí, to znamená přírodní zvuky, vodní zvuky, hlavním cílem je odcitlivění. Zlepšení kvality života – Aktivně se zaměřujeme na zlepšení vnímání těla, tvorbu psychické pohody, zvládání stresu a komunikace za použití objevení vlastních zdrojů. A to je okamžik pro zahájení systemické terapie, která je právě založena na hledání vnitřních zdrojů pacienta a jejich využiti pro dosažení kvalitního života s tinnitem. Pokud s tím chcete bojovat, volejte, pište.

Scroll to Top