Psychoterapie vás naučí samoléčbě

Psychoterapie vás učí, jak si pomoct sami

Lehátko, hypnóza a hrst léků k tomu, tak takhle si psychoterapii nepředstavujte, tedy alespoň ne tu moderní. V minulosti se lidé často obávali nálepky „blázna“, když vyhledají odbornou pomoc při léčbě duše. V dnešní době je však trend naštěstí jiný a společnost chápe, že psychoterapie pomáhá lidem v běžných životních situacích.

Ano psychoterapie slouží mimo jiné k léčbě duševních poruch, jako je třeba schizofrenie, může vám pomoci třeba porozumět si s vlastními dětmi v pubertě nebo se přenést přes těžké životní období po rozvodu nebo úmrtí někoho blízkého. Před první návštěvou u mě nebo u jiného psychoterapeuta si ujasněte, co potřebujete a co ve svém životě chcete změnit.

Kdy pomůže psychoterapie

Služby psychoterapeuta dnes vyhledávají lidé, kteří pociťují, že potřebují v životě udělat změnu. Ať se to týká vztahů v rodině, vztahu k sobě samému, pocitů úzkosti, deprese nebo stresu. Na terapie dochází jednotlivci, páry ale i celé rodiny. Rodinná terapie má v současnosti mnohem větší smysl než kdy jindy. 

Především v rodinách je největší problém v komunikaci, děti a rodiče, a mnohdy i rodiče mezi sebou spolu neumí mluvit. Nejčastějším zjištěním je, že komunikace v rodině je postavena na vydírání, manipulaci, kritice, potřebě druhého dostat, kam potřebuji.

Základem je rozhodnout se, že psychoterapie je správná cesta. Poté je potřeba najít vhodného psychoterapeuta. Vzhledem k tomu, že se zvýšila poptávka pro psychoterapeutických službách, je poměrně problematické dostat se do pořadníku psychoterapeutů „na pokladnu“. To je důvod, proč stoupá poptávka po placené psychoterapii. Důležitým faktorem je i to, že když si můžete terapeuta vybrat a není vám přidělen, spíš si najdete někoho, kdo vám „voní“, což je stěžejní pro úspěch terapie.

Psychoterapeut vám musí sedět

Obdobně jako v jiných sférách zdravotnictví a dalších služeb si i v oblasti psychoterapií můžete vybírat, i tady platí klasická rovnice. Psychoterapeut „na pojišťovnu“ na vás bude mít méně času a pravděpodobně i delší objednací lhůtu. Soukromého si můžete vybírat podle libosti, ale jeho čas si zaplatíte. Soukromý psychoterapeut vám může nabídnout daleko víc času a intenzivnější sezení, zaměřené přímo na míru vašemu problému.

Co čekat od první návštěvy?

Stále se ještě najdou lidé, kteří mají zafixováno, že psycholog = psychiatr = lékař. Proto mívají z terapie obavy nebo si slibují, že polknou tabletku a změní se jim život. V praxi to tak pochopitelně nefunguje, většina terapií se odehrává měsíce a hlavní roli v ní hrajete vy. Většinou probíhá formou rozhovoru.

Před první návštěvou terapeuta nevíte, co čekat, a hlavou se vám možná honí otázky typu: „Nejsem divný?“ Abyste se mohli uzdravit, potřebujete nejdříve zjistit, kde je problém, před prvním „sezením“ si však nepotřebujete chystat dlouhý osobní rozbor. Stačí prosté zamyšlení nad tím, co chci a potřebuji JÁ změnit ve svém životě a v danou chvíli.

Terapie hledá řešení, jak si pomůžete sami

Na psychoterapii nedostanete návod, jak něco změnit, ale změna se stane uvnitř vás. Já vás pouze provedu po cestě k vaší změně, doprovodím vás tam, kam se potřebujete dostat. Pomohu vám se zorientovat v životním kontextu, vytvořit alternativy způsobu uvažování, pohledu na vaši životní situaci a přinesu vám do života nové možnosti. Neočekávejte však, že dostanete jednoduché návody, dostanete příležitost najít si „recept“ na řešení sebe sama, abyste byli schopni pomáhat si sami.

1 názor na “Psychoterapie vás učí, jak si pomoct sami”

  1. Pingback: Psychoterapie, aneb transakční analýza - Psychoterapie Vacek

Diskuse uzavřena.

Scroll to Top