Co je to panický záchvat?

Jak jsem již zmiňoval v minulém článku, naše těla jsou navržena tak, aby nás chránila a pomáhala nám vyrovnat se s potížemi. Když se například řízneme do prstu, proč nám neteče krev, dokud nezemřeme? Tělo pozná, že jsme se zranili a nastane změna. Udělá se nám strup a po několika dnech odpadne. Funguje to jako hodinový strojek. Nezáleží na tom, jestli spíme nebo jsme vzhůru, jestli jsme hloupí nebo chytří. Tělo se automaticky zahojí. Co je to panický záchvat? Tím se budeme v těchto několika článcích zabývat. Strachové reakce jsou tématem psychoterapie panické poruchy.

Další reakce při strachu.

Co je to panický záchvat? Třeba i toto. Pocení. Při reakci na strach pracují i naše žlázy. Potíme se a cítíme horko nebo chlad. Tím se naše tělo snaží vyrovnat teplotu, stejně jako termostat. Dvaašedesát procent lidí s panickou poruchou říká, že se při záchvatu potí a 56% mluví o návalech horka. Slinné žlázy vyschnou, čímž vzniká sucho v ústech. Někteří lidé si stěžují na zvláštní chuť v ústech, jakoby kovovou nebo mátovou. Tělo také vydává různé zvláštní pachy.

Napětí, pocity dušení a problémy s polykáním. Některé svaly v těle, především v pažích a nohou, mohou být napjaté. Lidé také popisují stažené břicho, nebo napětí v zátylku nebo hrudníku. Napjatost zažívá 68% lidí s panickou poruchou. Ztuhlost v krku spolu se zrychleným dýcháním, suchostí slinných žláz a zahleněním krku často vytváří pocit dušení, nebo problémy s polykáním. Zvýšená aktivita svalů může vést také k tikům nebo chvění. Aby mohlo tělo běžet nebo bojovat, musí být tělo napjaté.

Scroll to Top