Anatomie panické poruchy, čtěte zde.

V minulém článku jsme se pustili do anatomie panické poruchy. Pojďme dál. Další ze zákonitostí anatomie panické poruchy je nebo jsou situace a pocity.

2. Situace

Některé lidi zaplaví panika kvůli situaci, ve které se právě nacházejí. Někdo zažívá paniku, když je „uvězněn“ v místnosti, ze které nevidí východ. Bezpečí v tu chvíli znamená zjistit, jak se dostat ven, kdyby přišla panika. Jiní lidé cítí paniku, když jsou uzavřeni na nějaký časový úsek, například u zubaře nebo u lékaře. Bezpečí pro ně znamená vůbec se do takové situace nedostat, takže se tomu vyhýbají a snaží se nemít závazky. Někdo panikaří, když musí dělat sám něco stresujícího. Bezpečí pro něj znamená dělat všechno s partnerem, blízkým přítelem nebo nějakým příbuzným.

3. Pocity

U mnoha lidí vyvolá panický záchvat nějaký fyzický pocit. Může to být horko, pocení, zrychlený tep nebo motání hlavy. Takové pocity často vyvolá něco zcela normálního, ale postižený si to v té chvíli neuvědomuje. Může se potit, protože se oteplilo, může se mu zrychlit tep, protože chodí, nebo se mu točí hlava z hladu. Některé lidi znepokojuje například přechod ze tmy do světla, zvýšení atmosferického tlaku, neonová světla, některé povrchy na podlaze, nebo pocit plnosti po jídle. Panický záchvat často způsobí chřipka, protože její průvodná příznaky, lehká hlava, pocení a teplota se podobají panickému záchvatu. Postižení lidé často nepoznají, že je to jenom chřipka nebo nachlazení. Pro některé z nich stačí k panickému záchvatu jakákoli změna ve fyzickém pocitu.

Bezpečí pro tyto lidi znamená vyhýbat se znepokojivým pocitům. Může to znamenat, že se snaží být neustále v klidu, vyhýbat se pocení tak, že mají otevřená okna, udržovat stálý tep tím, že chodí pomalu, a vyhýbat se nafouklosti tím, že nikdy nejí příliš velké porce. Obecně si tito lidé dávají velký pozor, aby nevyvolali určité pocity. Někdy berou léky, které potlačují nežádoucí pocity, například beta-blokátory, které zpomalují srdeční tep. Když se jim nedaří se pocitů zbavit, obvykle mají v záloze nějaký způsob, jak pocit zastavit. Například si lehnou, jdou na vzduch, nebo si dají jedlo sodu.

Zdroj: Roger Baker

Scroll to Top