Co je to panický záchvat?

Naše těla jsou navržena tak, aby nás chránila a pomáhala nám vyrovnat se s potížemi. Když se například řízneme do prstu, proč nám neteče krev, dokud nezemřeme? Tělo pozná, že jsme se zranili a nastane změna. Udělá se nám strup a po několika dnech odpadne. Funguje to jako hodinový strojek. Nezáleží na tom, jestli spíme nebo jsme vzhůru, jestli jsme hloupí nebo chytří. Tělo se automaticky zahojí. Co je to panický záchvat? Tím se budeme v těchto několika článcích zabývat. Strachové reakce jsou tématem psychoterapie panické poruchy.

Reakce na strach krok za krokem.

Všechny části reakce na strach mají svůj důvod, chránit nás. Žádný z pocitů, který reakci provází, není škodlivý, právě naopak. Díky nim jsme v bezpečí. Co je to panický záchvat? Strach, nepatřičný strach. Žádný z pocitů strachu nám nemohou ublížit. Nyní si projdeme příznaky úzkosti a strachu a vysvětlíme si, jaký je k nim důvod. Zvýšený tep. Proč je náš zrychlený tep užitečný? Srdce je důležité, protože vhání krev do všech orgánů těla, včetně kůže. Všechny části těla potřebují kyslík. Když se tedy chystáme bojovat nebo utíkat, je potřeba poslat více kyslíku do všech důležitých částí těla. Srdce musí bít rychleji, aby to dokázalo. Neklidný žaludek. Kdo potřebuje trávení, když je v nebezpečí? Tělo odvede krev z méně důležitých orgánů, jako je žaludek, nebo střeva, a pošle ji do svalů, třeba rukou a nohou, abychom mohli utíkat. To může vyvolat nevolnost. Trávicí trakt a močový měchýř jsou připraveny se vyprázdnit, chce se nám jít na záchod. Ale při panických záchvatech lidé močový měchýř nevyprazdňují.

Necitlivost a mravenčení. Z pokožky a z prstů na nohou i rukou odchází krev do paží a nohou. Můžeme kvůli tomu z blednout, mít pocit, že nám mizí krev a cítit mravenčení nebo otupělost na povrchu těla. Kromě toho, že se krví zásobí svaly, je omezení přísunu krve do kůže užitečné i v případě, že se pořežeme nebo poškrábeme. Ztratíme díky tomu méně krve.

Scroll to Top