Jak panika mění život?

Třetím krokem je strach z pocitů. Postižení lidé se začnou bát některých pocitů. Pokud si například myslí, že jejich panický záchvat byl ve skutečnosti infarkt, budou se nejvíce obávat zrychleného tepu, bolesti v hrudníku a pocení. Když si pak všimnou, že prožívají některý z těchto pocitů, dostanou strach. Někteří lidé se také bojí různých myšlenek. Může je napadnout, že zešíleli a ta myšlenka je od té chvíle děsí. Jak panika mění život? Hodně! Terapie může pomoci.

Krok 4: Začarovaný kruh.

Jak panika mění život? I takto… Čtvrtá fáze je klíčovým důvodem, proč se panické záchvaty opakují, postižení lidé se dostanou do začarovaného kruhu. Začnou si všímat změn v těle, jako je zrychlení tepu. Když se bojí, že dostanou další záchvat, jejich strach vytvoří další pocity. Ještě větší zrychlení tepu, ještě větší strach kvůli tomu, ještě větší zrychlení kvůli strachu. Strach z paniky může vyvolat záchvat. Tento jev byl popsán v mnoha publikacích o panice a dostal názvy jako strach ze strachu, strach z fyzických pocitů nebo negativní spirála. Pro někoho může být i myšlenka jako „Možná dostanu záchvat“ spouštěcím mechanismem tohoto kruhu.

Krok 5: Útěk.

V páté fázi začíná strach postiženého člověka měnit jeho životní styl. Vyhýbá se místům a situacím, v nichž někdy prožil záchvat, nebo má pocit, že by ho prožít mohl. Stejně tak se může snažit vyhnout myšlenkám a činnostem, které by záchvat mohli způsobit. Úplný útěk, je to nejjednodušší a zároveň nejničivější přístup. Následuje snaha nepřipustit záchvat a být připraven na nejhorší. Posledním typem útěku je „žij dnes, zaplať později“.

Zdroj: Roger Baker

Scroll to Top