Jak panika mění život.

Jak panika mění život? Viděli jste někdy v televizi záběry z pobřežních měst po úderu hurikánu? Síla větru a vln se do nich opře naplno, vyvrátí stromy a zničí domy, rozboří silnice a všude rozmetá trosky. Když se moře i vítr uklidní, napravovat škody ve městě trvá dlouhé měsíce. Hurikán může trvat jeden den, ale důsledky jsou mnohem dlouhodobější. Jak panika mění život? Přesně takhle. Je to devastace. Panika se podobá scénáři s hurikánem. I když odezní hlavní záchvat paniky, postižený člověk na něj ještě dlouho potom reaguje. Může pomoci psychoterapie. Ukážeme si typický průběh po záchvatu paniky.

Krok 1: Strach

Zasažený člověk se nejprve začne bát, že dostane další záchvat a má velký strach z toho, co by se mohlo stát příště. Zmocní se ho strach, obavy a pocit, že je odsouzený k zániku. Někteří lidé dostanou strach až po dvou nebo třech záchvatech, někdo již po prvním. Dřív byl život celkem normální, někdy lepší a někdy horší. Ale teď přišel strach. Vysává radost ze všeho, co člověka dřív těšilo.

Krok 2: Pozornost se obrací dovnitř

Ve druhé fázi obracejí postižení lidé pozornost do sebe a přestanou si všímat, co se děje okolo nich. Nesoustředí se na to, co říkají nebo dělají ostatní. Namísto toho se zabývají vlastními pocity. Místo aby se rozhlíželi po vnějším světě, soustředí se na to co se děje v nich. Začnou si všímat pocitů, různých pochodů, bolestí, všech změn ve fungování těla, na které se zaměřují čím dál víc. Všímají si, když se jim zrychlí tep a kontrolují si puls. Hlídají, jestli se nepotí, nedýchají rychleji, nebo jestli jim není špatně. Kontrolují jestli v těle všechno funguje správně, jako auto při technické prohlídce. Ovšem s rozdílem, že to opakují každých pět minut. Čekají na jakýkoli pocit, který si spojují s panikou. Bojí se jí do té míry, že si začnou všímat jakéhokoli lehkého pocitu, který mohou při záchvatu prožít. Problém, který nastává, když se pozorujeme, je, že v těle se neustále odehrává spoustu změn. Když například vyvineme nějaké úsilí, jdeme nebo běžíme, srdce nám přirozeně bude bít o něco rychleji. Pro někoho, kdo se stále pozoruje a dělá si starosti s fyzickými pocity, je to velmi výrazná změna. Lidé často začnou být citlivější, nebo se příliš zaměřují na některé konkrétní pocity.

Scroll to Top