Panický záchvat a jeho příznaky.

Je toho hodně co musí naše tělo všechno dělat, když nás musí ochránit před smrtelným ohrožením. Dělá to i v případě panického záchvatu. Dá se to přirovnat k situaci kdy máte nohu na plynu, ale nemáte zařazený rychlostní stupeň. To znamená, že je to hrozný kravál ale nic se neděje. Panický záchvat a jeho příznaky jsou podobné. Jsme nastartovaní a vybičovaní pocity, ale důvod chybí. Pojďme se společně opět podívat na panický záchvat a jeho příznaky, dnes na závratě a přecitlivělost.

Motání hlavy a přecitlivělost na světlo.

Při záchvatu paniky lidé často cítí závrať nebo pocit na omdlení, které doprovází ztráta rovnováhy nebo neklid, a obávají se, že upadnou. Často se musí něčeho přidržet, aby zachovali balanc. Někteří lidé mají při záchvatu rozmazané nebo jinak deformované vidění. Často si stěžují, že při tom nedokážou noc přečíst. znáte ten pocit, když vám oční lékař nakape do očí kapky, které vám rozšíří zorničky. I po vyšetření zůstanou rozšířené a celý svět vypadá divně. Jste citliví na světlo, bolí vás oči, nemůžete číst a špatně se vám chodí. Chcete se schovat na nějakém tmavém místě, dokud vaše zorničky nezačnou normálně pracovat. Zorničky se roztáhnou i při strachu, tuto reakci způsobuje adrenalin, né kapky. Do očí se vám dostane více světla, což je při ohrožení velmi užitečné.

Panický záchvat a jeho příznaky zahrnují i přecitlivělost. Při úzkosti jsou lidé mnohem ostražitější než obvykle a také citlivěji reagují na zvuky a světlo. Když zazvoní telefon, snadno je to vyleká. Kvůli této ostražitosti je může vyvádět z míry i jejich vlastní rodina. Být hypersenzitivní je užitečné, když kolem létají kulky a všude číhá nebezpečí. Naše těla reagují díky adrenalinu velice rychle a máme citlivější zrak i sluch. Když chceme utéct nebo zaregistrovat nebezpečí, pomáhá to. Když ale tuto schopnost aktivně nevyužíváme, svět kolem nás působí zrychleně a může nás zahltit. I takto se panický záchvat projevuje.

zdroj: Roger Baker

Scroll to Top