Panická porucha a normálnost.

Panická porucha a normálnost, dá se o tom polemizovat? Diagnostické manuály mentálních poruch přitáhly pozornost k panickým záchvatům, ale v jistém smyslu uškodily. Vznikl termín panická porucha, který se týká lidí, kteří mají často záchvaty paniky nebo žijí v neustálém strach z paniky. Bohužel tím vzniká dojem, že dotyčný člověk má nějakou zdravotní poruchu nebo nemoc a to o panice neplatí. Panická porucha a normálnost není velká otázka, panická porucha není nemoc.

Je možné překonat strach a paniku?

Mnoho postižených hledá pomoc z různých zdrojů. Někdo chodí k lékaři a pomáhají mu léky na předpis. Někdo se nechá doporučit na kardiologii nebo neurologii, protože si myslí, že má nějakou fyzickou poruchu a potom je zmatený, když lékaři nic nenajdou. Jiní hledají radu u přátel, platí si poradce nebo se obrátí na kněze. Někteří nacházejí dočasnou úlevu v alkoholu a někteří se snaží jen přežít, nějak to vydrží, ale nežijí naplno. Mnoha dalším lidem nepomáhá vůbec nic, jejich život je jak zlý sen.

Je vůbec možné to změnit? Mohou nepříjemné pocity někdy zmizet? Mohou nepříjemné pocity někdy odeznít? Může být život zase normální? Odpověď je ano, změna je možná. Nestane se to přes noc, ale je dosažitelná. Jednou z mnoha cest k normálnímu životu je psychoterapie. Vyberte si dobrého terapeuta a jděte do toho. Jsou lidé, kteří návštěvu psychoterapeuta dlouhou dobu odkládali, nebo se báli, že navštěvováním psychoterapeuta dostanou punc nenormálního člověka a po odhodlání se jim psychoterapeut pomohl již po několika setkáních. Psychoterapeut s vámi vaše obtíže podrobně rozebere a provede vás cestou od trápení ke spokojenosti a zlepšení vašeho života. K úlevě dochází třeba už tím, že se dozvíte, že v tom nejste sami a že se s obdobnými potížemi potýká spousta lidí. Pomáhá už samotné získání informace že se s vaší poruchou dá něco dělat a že na to už nebudete sami. Velmi důležitým bodem na vaší cestě k spokojenému životu je terapeutovo vysvětlení co se ve chvílích paniky s vámi děje a jaký je vlastně mechanismus potíží, které máte.

Zdroj: Roger Baker

Scroll to Top