Anatomie panické poruchy

Jaká je anatomie panické poruchy? První záchvaty paniky a úzkosti přicházejí jako blesk z čistého nebe, náhle, bez jakékoli zjevné příčiny. Člověk může žít normální život, stejně jako všichni ostatní, se všemi obvyklými problémy a stresem a náhle přijde záchvat paniky. V tu chvíli začíná dlouhé období zoufalství a změn. U většiny lidí se první záchvat objevuje mezi patnácti a třiceti lety věku, ale obecně vzato se to může stát kdykoliv. Pojďme se podívat jaká je anatomie panické poruchy.

Blesk z čistého nebe

Na prvním záchvatu je znepokojivé, že přichází bez varování a člověk nevidí žádný dobrý důvod, proč by se mělo dít něco tak dramatického. Jak ale časem ukážu, příčina vždy existuje. Co může člověka opravdu zmást je, že první záchvat přijde, když to nejméně čeká, uprostřed klidného víkendu nebo na dovolené. Bylo by pochopitelnější, kdyby přišel v nějaké stresující situaci doma nebo v práci, ne však, když není žádná zjevná souvislost se stresem. Po prvním záchvatu paniky mohou v následujících dnech a týdnech přijít další, takže se stanou běžnou součástí života. Existuje sedm všeobecně platných zákonitostí.

1. Místo

Někteří lidé časem zjišťují, že je panika přepadá na určitých místech, jako jsou přelidněné obchody, autobusy, fronty nebo centra měst. Pro tento druh paniky se dříve užívalo názvu agorafobie. Za bezpečí se v těchto případech považuje jiné místo, obvykle domov, kde se dotyčnému člověku uleví. Tito lidé se často vyhýbají davům a obchodům, někdy až do té míry, že vůbec nevycházejí ven.

Zdroj: Roger Baker

Scroll to Top