Psychoterapie, co se děje na začátku

Psychoterapie, co se děje na začátku. Na prvním nebo druhém sezení společně musíme také probrat i věci které Vaší terapii dají jasný rámec. Dalo by se to popsat jako dojednávání podmínek a procesů Vaší terapie. Prvním a důležitým krokem je dohodnout si společně podmínky Vaší terapie, vyjasnit si kontext. Je dobré abych Vám proces Vaší terapie popsal co nejlépe, to proto abyste se cítili při Vaší terapie v bezpečí. Pocit bezpečí při terapii je velmi důležitý. Proto zařazuji článek Psychoterapie, co se děje na začátku.

Frekvence

Řekneme si společně, kolik si dáme sezení, než budeme moci poprvé hodnotit užitečnost našeho setkávání. Frekvence setkávání u akutních stavů je jednou týdně, obecně setkávání probíhají jednou za čtrnáct dní a následná péče jednou za měsíc. Dohodneme si společně i termíny setkání a čas tak, aby vyhovovali Vám i mě. Frekvence setkávání se samozřejmě bude přizpůsobovat Vašim potřebám a možnostem. Cílem je vyladit Vaši terapii tak, aby vedla co nejrychleji k úlevě a vyřešení Vašeho problému nebo problémů.

Kontrakt

Na úvodních setkáních si také společně stanovujeme kontrakt, nebo chcete li zakázku. To znamená, že si vyslechnu Vaší potíž nebo nespokojenost. Zavnímám motivy Vašeho rozhodnutí ke změně. Zaměříme se také na to jak to poznáme že by terapie měla skončit. Budeme spolu hovořit o tom kde jste už byl ve snaze si pomoci. Řeknu Vám jak pracuji a jaká je moje role, řeknu Vám také co Vás bude během Vaší terapie čekat. Zeptám se Vás také na to proč přicházíte právě nyní, kde jste vzal energii na to, zavolat mi a nechat si právě teď pomoci. Budu odpovídat na Všechny Vaše dotazy a budu se snažit Vám Vaší terapii objasnit co nejvíce. To proto abyste se cítili co nejvíce komfortně a v již zmíněném bezpečí. Prostě jde o to vyjasnit si od kdy, do kdy, co, proč, jaký je cíl a co za to.

Scroll to Top